Een dagje oversteek / A regular day
Blijf op de hoogte en volg Bram en Anja
30 Mei 2013 | Bermuda, Bermuda Islands
Een dag hoe het kan verlopen op een oversteek:
Het is half zeven, Bram wil graag zijn bed in voor zijn tweede slaapje. Anja draalt wat en heeft niet veel zin om uit het warme bed te komen. Bram vertelt de weersverwachtingen en dat er mail is. Gauw ff lezen, altijd leuk wat te horen van vrienden en het thuisfront.
De vislijn hangt al uit, maar tot nu toe nog niets gevangen Ik ga een pot thee zetten, neem wat mini crackertjes met pindakaas en Bram is ondertussen in slaap gewiegd door een hardlopende Tarpan.
Het brood is op. Ik pak alle ingrediënten om het deeg te kneden en ga aan de slag. Zet het toegedekt weg en laat het een uur rijzen. Ondertussen heb ik gezien dat de wortels op moeten en ik krijg veel zin in worteltjestaart. Ik moet een hoop acrobatische toeren uithalen om dit beslag klaar te maken. De boot maakt vreemde schuivers en gooit het bakje met nootjes, rozijnen en wortels om.
Half negen: het brood en de cake kunnen de oven in. De zon komt achter de wolken vandaan.
Half 10: De SSB is afgestemd. Ik ga de Sailaway en de Job oproepen en vragen hoe het hun is vergaan deze nacht en hoe ze opgeschoten zijn . Piet van de Job zeilt alleen op een 43 voet racebak en gaat hard. Zijn computer is kaduuk gegaan en kan geen gribfiles (weersverwachtingen) opvragen. Bram geeft deze nu elke dag aan hem door.
De Sailaway, Contest 41, vaart met 3 kinderen een rondje Carieb. Wij zeilen ongeveer even snel en wij proberen zoveel mogelijk gelijk op te gaan met elkaar. Het is dus belangrijk wat hun positie is, zodat we kunnen vergelijken of dat nog steeds lukt.
Bram komt zijn bed uit en kijkt hoe het met de kop van de zelfstuur is. Deze zit een beetje los en verschuift daardoor. Vannacht heeft hij het verstevigd met elastiek. Het is te onstuimig om de boel te demonteren.
11 Uur: het brood is een beetje afgekoeld en we kunnen er eindelijk aan beginnen. Er gaat niets boven een vers warm broodje met honing of kaas.
Half 2: De tijd om te kijken hoeveel we dit etmaal afgelegd hebben. 167 mijl. Poeh dat is een hoop. Het meeste tot nu toe deze trip. We hebben veel wind gehad afgelopen nacht en stroom mee. Het plakje worteltjescake smaakt beslist niet vies.
2 Uur: de zee is rustiger, Bram kan de kop losmaken van de zelfstuur en komt er achter dat er een lasje is afgebroken, zodat het wormwiel los zit. Hij lijmt het met sneldrogende 2 componenten lijm. De Tarpan wordt nu gestuurd door de elektrische zelfstuur.
3 Uur: Borreltijd. Omdat we over de helft zijn, staan we ons zelf toe om een blikje gerookte amandelen voor de helft leeg te peuzelen en nuttigen er een biertje en colaatje bij. Daarna ga ik eten klaarmaken. Er is een prutje van paprika, kip, ui, tomaat en courgette over van gisteren. Samen met een pakje maissoep is daar nog wel wat lekkers van te brouwen.
Bram houdt de koers en zeilen in de gaten. En leest onderwijl wat.
5 Uur: De soep smaakt lekker en na de afwas en een kopje koffie voor Bram is het alweer tijd om naar het Nederlandse netje te luisteren.
6 Uur: ongeveer 15 boten doen hier aan mee, vooral tijdens een oversteek. Het doorbreekt de sleur van het mijlen vreten en je kunt gelijk horen hoe de anderen het doen en ook te maken krijgen met mankementen. Gedeelde smart is halve smart blijft uitwerking op iedereen hebben. Een paar boten zitten er door heen en zijn een dagje in bed gebleven. Een ander baalt vreselijk, omdat hij 40 mijl van de Azoren afzit en wind tegen heeft. Dat wordt aankomen in het donker. In een vreemde haven is dat niet fijn.
Anja stuurt onderwijl de boot met de hand, omdat de elektrische zelfstuur stoort op de radio en de windvaan even uitgeschakeld is door missende onderdelen.
Na het netje installeert Bram alles weer en het werkt gelukkig Half 8: Anja is klaar om naar bed te gaan tot 11 uur. Vislijn wordt zonder succes binnengehaald.
Bram is in deze tijd veel in de weer met de zeilen en de koers. Er zitten veel buien in de lucht en de wind wisselt enorm van kracht. De Genua wordt verschillende keren in en uit gereefd en de windvaan verzet van koers. Op het log loopt de boot zes en halve tot 7 knopen, maar op de g.p.s. maar 5. Stroompje tegen helaas. Onderwijl luistert hij naar de i pod of leest wat.
Het blijft bewolkt en de driekwart volle maan geeft wat meer licht in de duisternis.
23.00 tot 4.00 uur: Bram geeft graag zijn wacht over aan mij en nu mag ik klooien . Als we moedeloos worden in zo'n situatie van het wisselende weer, zoeken we afleiding in een boek, puzzeltje of de computer .
4.00 tot half 7: Anja duikt graag haar kooi in. Het is nog donker, maar na een uurtje is het licht. Bram ziet een grote cirkel met een kolk vlak naast de Tarpan. Het moet haast wel een vluchtende walvis zijn geweest die heerlijk lag te slapen.
Groet B en A
Na 9 etmalen hebben we nog 694 mijl te gaan naar Horta, het schiet lekker op.
30 Mei 2013 - 22:20
Roel:
Leuk
goede reis verder gewenst -
30 Mei 2013 - 23:18
Blijmetje:
Dat gaat goed zeg! Ga zo door met deze records gaat het heel voorspoedig.
31 Mei 2013 - 00:19
Marjolein:
Leuk verslag, voelt heel dichtbij, als of je n dagje als verstekeling mee bent .Zou wel gezellig mee willen borrelen, klooien en carrotcake proeven. Als de wind zo blijft enn jullie krijgen de stroming mee schiet t lekket op :)
Tot gauw Xx Marjolein
31 Mei 2013 - 10:39
Nico:
Hola amigo's,
Goed te horen dat het allemaal voorspoedig verloopt!
En wat een dagrecord:) !!
Succes verder,
Nico
31 Mei 2013 - 12:41
Willy:
Hallo Liefies
Fijn dat het nu zo lekker opschiet. Nu maar hopen dat het zo voorspoedig blijft gaan. Jammer dat jullie de slapende walvis niet echt gezien hebben. Nog een goede reis verder en tot de volgende mail.
Heel veel liefs en dikke knuffel. :-D
Willy -
31 Mei 2013 - 17:50
Marion:
Hoi Bram en Anja , ik groet jullie vanuit Albanië waar ik op vakantie ben de afgelopen 14 dagen . Zeker aan te bevelen . Wens jullie een goede en veilige overtocht.
Groet Marion, Haastrecht. -
01 Juni 2013 - 13:41
Anrico En Jeannet:
hallo wereldreizigers
Goed dat jullie zo snel opschieten.We gaan volgende week op vakantie naar Oostvoorne.
Het weer zou hier komende week wat beter worden het is nogal onstuimig.Nog veel vaarplezier en tot weer ziens
anrico en Jeannet -
02 Juni 2013 - 22:09
Roos:
Hoi B en A,
8.30 uur: opstaan, badderen en een broodje eten met aardbei
9.30 uur: een leuke kinderviering in de kerk
11.00 uur: thuis even een krantje lezen
12.00 uur: op bezoek bij mijn kampvriend, waar ik in augustus een weekje voor mag zorgen tijdens een vakantie met het epilepsiefonds, gezellig gewandeld en er nog meer zin in gekregen, zo leuk is hij.
15.00 uur: naar mijn moeder en met haar gewandeld lekker in de zon en niet te hard hoeven duwen want ik had de elektrische ondersteuning erop zitten.
17.00 uur: weer thuis en even overleg waar we uit eten gaan, want we zijn morgen 30 jaar getrouwd
18.00 uur: lekker uit eten bij de Witte in het Breeje Durp met als toetje een superlekker ijsje waar ze me voor wakker kunnen maken.
20:00 uur: weer thuis en verder met het krantje
21.00 uur: even computeren en jullie berichtje gelezen en maar gelijk reageren.
22.30 uur: gaap, gaap, lekker mijn bed opzoeken, morgen weer vroeg aan het werk.
Zo dat was mijn dagje, heel wat anders dan bij jullie, maar ik heb er wel van genoten (zoals ook van jullie verslag van uur tot uur).
Liefs van Roos
02 Juni 2013 - 22:22
José :
Goed om te horen dat de oversteek goed gaat. Wij hebben oma afgelopen woensdag verhuisd. Het is natuurlijk even wennen voor haar.
Daarna zijn Sjoerd en ik vertrokken in richting van Tsjechië voor een bruiloft.
Succes nog.
Gr. José -
04 Juni 2013 - 18:07
Wim Van Der Zwan:
Gelukkig niet op de slapende walvis gebotst,
Het lijkt vlotte gaan zo, goede reis
Wim -
11 Juni 2013 - 11:22
Tyne Bos Stapel:
dag anja en bram, ik ben de vrouw van piet (job de raecbak! ha ha). piet heeft geprobeerd jullie te mailen helaas is de mail weer terug gekomen, geen juist mailadres? in iedergeval wilde piet jullie melden dat hij vandaag/dinsdagmiddag richting la caruna gaat ivm de naderende noordenwind vanaf zondag.hij zal woensdag rond 1300 utc op het netje 5105 zijn. jullie krijgen de hartelijke groeten van piet.
leuk om jullie verslag te lezen en heel bijzonder dat piet en onze boot erin voorkomt.....
wens jullie een mooie thuisreis en wie weet ontmoeten wij elkaar ook eens.
lieve groet, tyne