na 2 mnd vakantie in Hollland terug op de Tarpan
Door: Anja en Bram
Blijf op de hoogte en volg Bram en Anja
02 Februari 2012 | Canada, Victoria
Hoi iedereen,
Weer eens een berichtje van ons na lange tijd.
De dagen in Nederland zijn omgevlogen. Heel veel mensen hebben we gezien, gesproken en omarmd, heerlijk was het. Iedereen ontzettend bedankt voor de gastvrije ontvangsten, gezellige tijd en heerlijke maaltijden.
Veel plekjes bezocht die nieuw voor ons waren en wat is Nederland mooi, wel vlak en grijs op het moment dat wij er waren. Toch heeft de winter wel zijn charme, maar ik kijk erg uit naar de lente. Hopelijk start deze eerder in Canada. :)
Ons eerste bezoek aan de supermarkt was een walhalla, allemaal heerlijke bekende dingen die ze in het buitenland niet kennen. Ons mandje lag vol met stroopwafels, karnemelk, ontbijtkoek, drop, bockbier ed. en wat is alles goedkoop in verhouding met andere landen.
Het verblijf in het huis van Kees was super. Alles was er en wat een ruimte in tegenstelling met de boot.
We waren verrast over de gelatenheid van veel mensen over de bezuinigen en de daarmee verwanten maatregels.
In Nederland zijn we veel met de “toekomst” bezig geweest: weer gaan werken, welk huisje gaan we wonen enz. Als we aan het reizen zijn is dat helemaal geen issue, en leven met de dag.
Met Joke en Henk zijn we naar Nova Zembla gegaan. Ze hadden het idee dat we Alaska op zouden geven als we de film gezien hadden. Maar nee dat doen we lekker niet.
Dat plan blijft. Begin april willen we vertrekken van Victoria om naar het noorden te varen via de inside passage. We zeilen dan wel op zout water, maar met de bescherming van allerlei eilandjes met heel veel baaitjes en gave ankerplaatsen. Rond juni hopen we dan in Alaska te zijn en Glacier Bay te bezoeken, een nationaal park. Dit park is zo groot als Nederland en er mogen per week 24 boten verblijven. Via internet moet je een permit aanvragen. Als er weinig boten zijn kun je langer blijven.
We hopen veel beren, otters , walvissen, ijs en gletsjers te zien. Op verschillende plaatsen zijn warm water bronnen, wat welkom zal zijn na de kou.
Nadat we daar geweest zijn gaan we buitenom terug en kunnen dan ook nachten doorvaren. Binnendoor is dat onmogelijk. Je moet dan uitkijken voor drijvende bomen, die soms al jaren in het water drijven. In het Engels heten ze deadheads. Klinkt niet echt gezellig in mijn oren.
Begin september willen we langs de westkust van Amerika varen. Rond november is het orkaanseizoen afgelopen en kunnen we verder zuid gaan. Rond de kerst zullen we ergens in Costa Rica zijn en in februari het Panama kanaal doorgaan.
Dan staat Cuba op het programma en rond mei richting Bermuda, Azoren en hoog zomer plannen we terug te zijn in Nederland om ons werkzaam leven weer op te pakken.
Terug naar Canada hadden we veel mee te nemen en tegenwoordig mag het maar in 1 koffer, wel 23 kg. Maar hoe sjouw je zoiets in vredesnaam mee. Van Judith en Sjouk krijgen we al tassen met wieltjes, maar zo groot zijn die tassen niet. Ellie komt op het lumineuze idee van zakken die je met de stofzuiger kunt vacuüm zuigen. Dit is de oplossing. Met passen en meten krijgen we alles in de tassen gepropt en op de incheck balie zien we dat we nog 2 kg. meer hadden kunnen meenemen.
We hebben onze skikleding en warme laarzen meegenomen om de kou te weerstaan en natuurlijk veel drop en onderdelen voor de boot.
Willy is zo lief om ons naar Schiphol te brengen, nadat we de gehuurde auto afleveren in Bergschehoek. Met een zwaar hart neem ik afscheid van haar.
De vliegreis gaat voorspoedig en het weer is open, waardoor we boven Canada de bevroren meren en baaien zien met verwaaid sneeuw erop, echt heel mooi en sereen. Ik vind het erg fijn om het Canadese water en land weer te zien. Het is al minder grijs dan in Nederland.
Jan en Joanneke hebben de kachel op de boot aangezet, zodat we in een warm bootje aankomen. Er stond ook een zuurkool maaltijd klaar op de Witte Raaf, maar daar hebben we haast geen gebruik van gemaakt. Na 24 uur op te zijn geweest rollen we in ons eigen bedje en slapen goed, maar zijn regelmatig wakker. Ook de volgende dagen gaat het slapen wat lastig vanwege de jetlag en ’s middags slaat het geeuwen al toe.
De eerste dag is al snel de rotzooi opgeruimd in de boot en de Tarpan schoongespoeld. Alles is niet heel vies, het is duidelijk te merken dat hier minder luchtvervuiling is.
Iedereen de hartelijke groeten en nogmaals bedankt voor de gezellige tijd die jullie ons bezorgd hebben.
En als je ons wil volgen en niet steeds wil kijken of er een nieuw verhaal op de website staat, kun je jezelf op de lijst “blijf op de hoogte” zetten. Je vult je mailadres in en de site doet de rest en stuurt je een bericht dat er een nieuw verhaal opstaat. ( het staat links op de pagina-indeling onder recente reisverslagen)
B en A
02 Februari 2012 - 20:00
Karisa En Sacha:
Hallo Bram en Anja,
Wat hebben jullie een fijn bezoek aan Holland gehad. Dat moet echt heerlijk zijn geweest zo al je familie en vrienden weer te hebben gezien. Nu zijn jullie in Canada en straks in Alaska. Sacha en ik hopen dat we jullie kunnen ontmoeten als je langs de West- kust vaart van Amerika. Jullie zijn van harte welkom en we kijken er al naar uit om jullie deze prachtige omgeving te laten zien.Heel veel plezier met jullie verdere stukje van deze reis. Hier gaat alles echt heel goed met ons. Hartelijke Groeten van Karisa en Sacha -
02 Februari 2012 - 20:00
Ria En Har:
wat snel een verslag jullie hadden nog langer moeten blijven het is nu echt winter hier wel koud maar overdag veel zon groeten -
02 Februari 2012 - 21:24
Dick:
Veel plezier met het vervolgen van de reis.
Gtoet Dick -
03 Februari 2012 - 08:17
Willy:
Weer terug op jullie thuisbasis, zal wel weer wennen zijn geweest, maar ook heel fijn in je eigen "huisje":). Ik had het ook even moeilijk na het wegbrengen. Geniet nog van jullie tijd in Victoria en hopelijk tot eind april, maar dat moet wel lukken.
Heel veel liefs Willy -
03 Februari 2012 - 08:54
Roel, Marja En Masha:
Dag Bram en Anja,
veel succes met de voorbereidingen van jullie reis, ik denk echt een stukje unieke wereld die jullie gaan bezoeken waar maar weinig zeilers komen. Hoop dat de iPhone goed werkt in dat deel van de wereld.
Wellicht kunnen we jullie nog ergens tijdens jullie reis ontmoeten.
Grt Roel, Marja en Masha -
03 Februari 2012 - 19:47
Henri Brug:
Zo, weer lekker op het westelijk halfrond, inmiddels ook weer een jaar geleden Suriname zijn vertrokken. Jammer dat wij elkaar niet op Schiphol hebben kunnen ontmoeten. In elk geval, een hele goede overtocht en ik volg jullie vanuit het natte Suriname
Groetjes van Henri Kamla en Roel -
03 Februari 2012 - 20:15
Jeanne De Roover:
Hee Anja en Bram,
Vanuit een wit, mooi Nedeland,
met weer een record aan file,
waarin het treinverkeer weer geheel plat lag,
tot ergenis van de reizigers,
maar ik hoop dat de winter nog eveb aan blijft
waarvan ik erg geniet
wens ik jullie een goede 'doorreis",
heel veel groet en liefs Jeanne ! -
03 Februari 2012 - 22:20
Erik En Roos:
Hoi B en A, wat leuk om weer een berichtje van jullie te lezen en wat hebben wij het leuk gevonden om jullie life te hebben gezien, was echt gezellig.
Vandaag is het hier ook een prachtige witte wereld en dik genieten, vast niet voor iedereen, maar ik vind het geweldig!
Morgen gaan we 12 km wandelen en hopelijk ook lekker door de sneeuw banjeren.
Geinige foto van het Hollandse snoepgoed, moest wel even lachen toen ik de benaming las: oldtimers??? en zoete clowntjes (B en A?).
Nou, succes met alle voorbereidingen en ga weer dik genieten van het tweede deel van de reis, dan blijven wij via jullie berichten ook meegenieten.
Liefs van Erik en Roos. -
08 Februari 2012 - 21:22
Sjouk EnTjerk:
Hoi Bram en Anja, Leuk, jullie bezoek aan ons. En op naar sneeuw en ijs denken wij, ofwacht je wel de dooi af.
Maar eerst Bram gefeliciteerd met je verjaardag en Anja ook natuurlijk. Wij hopen dat jullie net zo lekker zul;len eten als die keer in de Rode Zee, met die 5 sterren vis die Jij Bram had gevangen.
Wij beleven de opwinding van een mogelijke elfsteden tocht, de tocht der tochten. Maar die is nu afgeblazen omdat het ijs niet dik genoeg is. Eigenlijk gaat die tenonder aan zijn eigen succes, omdat er 16.000 mensen meedoen moet het ijs heel dik zijn.
Een heel gezellige dag toegewenst morgen. Wij volgen jullie verhalen wel. Wij wensen jullie een mooie ruime wind en genoeg water onder de kiel.
Hartelijke groeten Sjouk en Tjerk